Succes fără precedent pentru apărarea planetară! Momentul în care DART lovește asteroidul Dimorphos

După 10 luni de zbor prin spațiu, DART (Double Asteroid Redirection Test), prima demonstrație de tehnologie de apărare planetară din istorie, și-a lovit cu succes ținta, aceasta fiind prima încercare a NASA de a mișca un asteroid în spațiu.

Controlorii de misiune de la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins (APL) din Laurel, Maryland, SUA au anunțat impactul la ora 02:14 (ora României).

Ca parte din strategia generală de apărare planetară a agenției spațiale americane, impactul lui DART cu asteroidul Dimorphos demonstrează o tehnică viabilă pentru protejarea planetei noastre de un asteroid sau o cometă în eventualitatea în care am descoperi că un astfel de obiect spațial se îndreaptă direct spre Pământ.

DART, un succes fără precedent pentru apărarea planetară

„În esență, DART reprezintă un succes fără precedent pentru apărarea planetară, dar este și o misiune a unității, având un beneficiu real pentru toată omenirea. În timp ce NASA studiază cosmosul și planeta noastră gazdă, noi încercăm de asemenea să protejăm această planetă, iar această colaborare internațională a transformat științifico-fantasticul în știință reală, demonstrând un mod de a proteja Pământul”, a spus Bill Nelson, administratorul NASA.

DART a avut drept țintă asteroidul Dimorphos, un mic corp ceresc cu un diametru de 160 de metri. Dimorphos orbitează un asteroid mai mare, numit Didymos, cu un diametru de 780 de metri. Niciunul dintre aceștia nu reprezintă un pericol pentru Pământ

De ce este misiunea DART importantă pentru NASA?

Oamenii de știință vor analiza acum datele obținute de la telescoapele de la sol pentru a confirma că impactul asteroidului cu DART i-a modifica orbita în jurul lui Didymos. Cercetătorii se așteaptă ca impactul să fi scurtat orbita lui Dimorphos cu 1% sau aproximativ 10 minute.

„Nu facem asta pentru că suntem curioși să aflăm necunoscutele Sistemului Solar. Facem asta pentru că vrem să demonstrăm o tehnologie care ar putea afecta soarta Pământului. Așadar, eu ador faptul că această misiune este o demonstrație de tehnologie într-un mod aplicat. DART este o misiune cu totul nouă pentru știința planetară de la NASA și va fi interesant de văzut cum se vor desfășura demonstrațiile de acest fel în viitor, după DART”, a explicat Terik Daly, om de știință planetară și director adjunct al echipei misiunii DART

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata