ANIVERSAREA A 144 DE ANI DE LA INFIINTAREA PNL, SI TRADITII ALE LIBERALISMULUI IN JUDETUL DAMBOVITA

     La aniversarea a 144 de ani, de la infiintarea celui mai vechi Partid National Liberal din Europa, in Romania, 24 mai 1 875, de un nucleu format cu Ion.C.Bratianu, Mihail Kogalniceanu, Alexandru.A.Golescu, Tache Atanasiu, Gheorghe Verescu, ne gandim cu responsabilitate la principiile ,,sfinte”pentru liberali, statul de drept, drepturile si libertatile cetateanului. Si evident, exprimarea orientarii in economie a Statului, ,,prin noi insine”.

     Mentionam ca traditia activitatii politice, administrative, culturale, a liberalilor este la origine si mai veche, din perioada Revolutiei Romane de la 1848, fiind in centrul evenimentelor istorice fundamentale pentru poporul roman, Razboiul de Independenta de la 1 877-1 878, Razboiul pentru Reintregirea Neamului, de la 1 916-1 918, si realizarea Marii Uniri, consfintite la Marea Adunare Nationala de la 1 Decembrie 1 918, de pe Campia Libertatii.

Votul sufragiului universal este creatia PNL in ROMANIA, din anul 1 892, ca si aplicarea reformei agrare, organizarea administrative, legile Justitiei, inclusiv noua Lege Electorala, PNL fiind la guvernare, cu mici intreruperi, intre anii 1 922-1 928 si 1 933-1 937.

Primul presedinte al PNL, dupa Revolutia din Decembrie 1 989, a fost dambovitenul din comuna Razvad, Radu Campeanu, care a reactivat PNL, partid istoric, alaturi de Dan Amedeo Lazarescu, Nicolae Enescu, I.V.Sandulescu, tatal sau fiind prefectul judetului Dambovita, Dumitru Campeanu.

Radu Campeanu, a carui casa natala (conac), se afla in comuna natala, din pacate intr-o stare de conservare rea, dar poate fi restaurata, a participat la primele ,,alegeri libere”, la presedintia Romaniei, alaturi de liderul PNT, Ion Ratiu, dar presedinte a fost ales de un popor la inceputul drumului spre o democratie si acum, din pacate, ,,tot pe drumuri”, Ion Iliescu cu peste 86% din voturile electoratului (?!)

PNL a fost in coalitia guvernamentala a Conventiei Democratice intre anii 1 996-2 000, in prezent presedinte fiind Ludovic Orban, fost presedinte interimar PNL Dambovita, ales cu 78% din voturi de 4 500 delegati, la nivel national.

Evident ca indeamna electoratul la votul pentru europarlamentari, pentru castigarea alegerilor dintr-un spectru politic destul de complicat, sansele fiind reale si destul de mari, si prin intermediul mass-media, inclusiv la Referendumul initiat de Presedintele Romaniei, Klaus Werner Iohannis.

                                                                                          Petre Dragutoiu

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata